Behandeling > Zo werkt Phystrac


Wanneer de huisarts het carpaal tunnel syndroom heeft vastgesteld, is de volgende vraag: wat nu? Bij ernstige gevallen van CTS was een chirurgische ingreep vroeger vaak de enige uitweg. Nog steeds ondergaat een deel van de CTS-patiënten een operatie. Dit kan de klachten verminderen, maar in circa 30 procent van de gevallen leidt een operatie niet of nauwelijks tot verbetering. Er is zelfs een reëel risico dat de functie van de hand niet meer volledig terugkomt. Gelukkig is er nu een veel effectievere en patiëntvriendelijke oplossing.

 

Hoe werkt het Phystrac-tractieapparaat?


Het Phystrac-tractieapparaat maakt handig gebruik van de zwaartekracht. De onderarm en de elleboog worden met fixatiebanden op de juiste plaats gehouden, terwijl de band om de pols is bevestigd aan een gewichtsmechanisme. Zo kan op een gecontroleerde manier en heel gedoseerd tractie (trekkracht) worden gegeven aan de onderarm en pols. Het gevolg van deze beweging is dat de bij CTS betrokken spieren en ligamenten (een band van bindweefsel om een gewricht) kunnen ontspannen. De druk in de carpaal tunnel neemt af, waardoor de afgeklemde nervus medianus weer ruimte krijgt en de klachten afnemen.

De behandeling duurt ongeveer 10 minuten en bestaat uit 30 tracties in drie verschillende posities. Maar liefst 70% van de patiënten is na een aantal behandelingen al klachtenvrij. Een totaal van ongeveer 15 behandelingen is nodig om een patiënt te genezen.

ZOEK BEHANDELAARBEKIJK VIDEO
 

Resultaten van behandeling met Phystrac


Behandeling door een fysiotherapeut met het Phystrac apparaat is in de meeste gevallen zeer effectief. Klinische ervaring heeft uitgewezen dat in milde gevallen van CTS slechts tien tot twaalf behandelingen voldoende zijn om de klachten op te heffen. Na twaalf tot veertien behandelingen is (en blijft) 70% procent van de patiënten klachtenvrij. Hieronder vallen ook patiënten die in een eerder stadium zonder resultaat operatief zijn geholpen.

De behandelingen worden door de zorgverzekeraar vergoed uit de aanvullende verzekering voor fysiotherapie. Voor aanvullende informatie kun je contact opnemen met je Phystrac behandelaar.


BEKIJK ONDERZOEK